perjantai 29. tammikuuta 2021

Lumisateet ja auraus

Jälleen alkoi arki. Joululoma on ohi ja saimme vuoden vaihteessa hyvän kerroksen lunta. Luonto on kaunis ja valkoinen.

Muutama ajatus aurauksesta

Noutopihamme pienkuormaaja on päässyt talvisiin auraustöihin. Yrityksemme hoitaa suurta osaa Iittalan alueen lumitöistä. Teitä ja pihoja on luolkiteltu eri hoitotasoille. Useimmilla alueilla 5 - 6 cm lunta on rajamitta, minkä jälkeen lähdetään auraamaan. Sunnustai aurauksista on oma ohjeistuksensa. Nuoskalumi on erillaista aurattavaa kuin kevyt auran yli tuleva pakkaslumi. Ensimmäisien lumien haaste on pohjien saaminen sopivaksi. Soratielle pitää tallata hieman pohjaa eritavalla kuin asfaltille. Vähän korkeella olevat kaivonkannet osuvat auraan helposti. Niin kävi alku aurauksilla tänäkin vuonna, yksi aura päätyi remonttiin. Koneissamme käytetään verkkoteriä auroissa. Verkkoterä jättää pinnan rosoisemmaksi ja vähentää liukastumis vaaraa. Yleisin aurojen liikkeelle lähtöaika on aamuyöllä kello 3-4 välillä. Lähtöajankohtaan vaikuttaa lumen satamisaika ja arvioitu luppumis ajankohta ja ennustettu määrä. Aamuyön ajankohdassa on monia etuja; liikennettä on vähemmän, aurat mahtuu paremmin ja useimmat pääväylät saadaan auki ennen töihin ja kouluun lähtiöitä. Monelle omakotiasujalle tutumpia työkaluja ovat lumikola, harja ja lumilapiot. 


Talvinen piha

Talvinen piha on kaunis. Lumi peittää alleen monia asioita: lastenlelut, kukkapenkit, keskeneräiset projektit yms. Jäljelle jää talventörröttäjät ja lumipenkat. 

Lumesta näkee hyvin kulkureitit, niin ihmisten kuin eläintenkin. Siinä on hyvin konkreettinen paikka miettiä pihan toimintoja ja reitityksiä. Missä kulkee kissanpolku ja mitä reittäjä käytetään eniten jalan ja mitä autolla ja meillä osaa myös hevosella. Omasta pihasta merkittävimmät reitit vie hevostallille, koiran tarhaan, autotalliin, liiteriin, pannuhuoneeseen ja toimistoon. Samaan tapaan metsäneläinten reitit on helppo jäljittää lumesta.

Talvisen pihan kaksi iloista elementtiä ovat lumiukko ja jäälyhty. Lumiukon rakentaminen on hauskaa puuhaa niin lasten kuin aikuistenkin kesken. Naapurimme on rakentanut suuren lumiukon, jota voin aamukahvilta ihastella. Tyttäreni ehdotti joululomalla jäälyhtyjen tekoa ja muutamia saimme jo valmiiksi kunnes kelit muutui ja lyhdyt suli.


Ensilumen jälkeen

Kun ensimmäinen lumi on satuanut lunta alkaa kerrostumaan ja hetken päästä kasautumaan. Omassa pihapiirissä lumen kanssa puuhastellessa voi välillä ärsyttää paljon! Minä koitan miettiä, miten kesällä voisi polkuja pihaan rakentaa ja rakas miehni tulee syömään ja auraa oman reittinsä koneella oven läheisyyteen. Ehkä vielä jonain päivänä saan oman pihani suunniteltua niin että koneiden reitit on heidän reitit ja jalankuku on käsilumitöitä. 

Hetkitäin aina välillä mietin pienen kylän etuja ja haittoja omassa päässäni. Ja tammikuun lopun lumen määrästä ollut keskustelu Iittalan Kuulumisia palstalla kyllä pahoitti mieleni koko päiväksi, onneksi seuraavana päivänä satoi jälleen lisää lunta. Keskustelun positiivinen vaikutus omaan elämääni oli se että kuulin mieheni suusta lauseen; Mitä jos ensi vuonna ei enään tarjota lumitöitä? Jäin miettimään mitä tämä lause tarkoittaa käytännössä yrityksemme kannalta: työntekijöiden lomat olisi helpompi järjstää talvikaudelle, säätiedotuksen tarkkalun voisi suunnata talviliikuntalajeihin, mutta todennäköisesti joutuisimme lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä ja se on ikävää ja näin emme halua toimia! Onneksi keskustelussa oli paljon kannustavia ja ymmärtäviä kommentteja ja se on pienen kylän hyvä puoli. Samoin kävelyteillä kulkiessa on tullut ihanan kannustavia kiitoksia ja ymmärrys on ollut yrityksemme puolella monesta asiasta. Kiitos teille ihnanat asiakkaat ja kyläläiset! 💗

Kevään ääniä alkaa jo kuulua ja ensi viikolla säätiedotus lupaa auringon pilkahduksia!
Seuraava blogikirjoitus tulee käsittelemään pihasuunnittelua ja sen mahdollista totteuttamista. 



Lumityöt on mukavaa ulkoilua ja punaiset posket on iloinen näky!

Sanna








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti