torstai 8. lokakuuta 2020

Haravoidaan yhdessä

Yhdessä tekeminen

Pihahommia on mukava puuhastella, varsinkin kuivalla ja lämpimällä säällä. Tänä syksynä on hienoja syyspäiviä ollut runsaati tarjolla. Joskus on kiva puuhastella yksistään, mutta itse kyllä pidän enemmän yhdessä tekemisestä. Se on jotenkin palkitsevampaa, kun saa aikaiseksi nopeammin ja usein pihahommissa löytyy kaikille jotakin sopivaa hommaa ja juttu luistaa. Meillä koti pihassa konekuskeja löytyy nopeammin kuin kottikärry kuskeja. Lisäksi haaste on saada kaikki toimimaan samaan suuntaa. Heinätöissä tämä onnistuu parhaiten. Joskus jonkun on aloitettava, toisen jatkettava ja kolmannen viimeisteltävä, siinä saattaa unohtua kertoa edelliselle mitä tuli tehtyä. 

Viime viikolla mieheni kanssa eräällä työmaalla kuuntelin radiosta, kuinka someen on perustettu naapurusto ryhmiä. Se kuullosti hyvältä ja hetken jopa innostuin. Jäin miettimään, että kenenkä kanssa oikein olemme naapureita. Kotimme on keskellä peltoa, pellon laidassa on taloja, osan tiedämme toisia emme. Joskus tuntuu, että ohitse kulkevat koiranlenkinttäjät ovat naapureiden kaltaisia joiden kanssa tulee oltua viikoittain tekemisissä ilman someakin. Ja kaikkein tonttumaisin naapuri keittää mahtavimman joulupuuron 💗 Taidan jättää naapuristo ryhmän ajatuksen hautumaan.

Kuorikate

Keväällä kuorikate löysi hyvin asiakkaat, suuri rekkakuorma saatiin myytyä juhannukseen mennessä. Syksyllä kourikatetta on tullut pienempiä eriä, jotta sitä ei jäisi talveksi varastoon. 
Isompi kuorikateprojekti oli Iittalan Lasimäellä. Lasimäen yhtenäiskoulun puoleisella rinteestä kaadettiin isoja puita keväällä ja nyt syyskuunlopulla rinne päällystettiin kuorikatteella. Kuorikateen tarkoituksena on sitoa maanpintaa erroosion varalta ja torjua rikkoruohojen vallatonta kasvua.

Pienempänä kourikate projektina syksylle uudistumme kotipihamme kanukkapensaiden alustat. Edellisen kerran heidän juuristo oli siistitty noin 3 vuotta sitten. Kuorikate oli aivan pensaiden juurella ja rikkaruohon sekainen. Leikkasin maahan taipuvat oksat pois ja kuorimme pensaan alta nurmikon lapiolla ja juurelta rikkaruohot pois. Kuorikatteen alle heitin lannoitteen ja pintaan noin 8 cm:n kerroksen kuorikatetta. Nyt odotellaan kevättä hyvällä mielin. Seuraava nurmikon leikkuu on huomattavasti mukavampi. Pensaista alkaa olemaan mukavasti näkösuojaa. Tapereen kaupunki käytetään samantapaista ratkaisua puistopuiden juurilla.


Pihasuunnittelu

Koti pihastamme löytyy talli. Piha piiriin on suunnitteilla noin 10 minuutin alku ja loppukävely reitti. Asumme kovin tasaisella eli korkeuseroja saa hakea. Ajatus oli, että  reitiltä löytyisi nousuja ja laskuja. Lasten kanssa eräänä iltana aloitimme suunnittelun, teini otti hevosen ja laittoi spottrakkerin päällä, kävelimme ajatellun lenkin ja puhelin sanoin puoli minuuttia ja 44m, kumpikaan ei pitänyt paikkaansa. 

Kulkureittien ja polkujen suunnittelu on mukavaa hommaa. Toteutus vaatii varmasti moottorisahaa ja perheen isäkin antoi jo myöntävän lausahduksen, joka nopeuttaa projektin kulkua mukavasti. 

Hyvä ajatus jäi tällä kertaa siihen että pihasta kaadettiin muutama puu ja mieheni alkoi miettiä moton tilaamista jotta vaimo mahtuu kulkemaan. Jatkoa jäämme odottamaan.

Ensi viikolla on koulujen syyslomat. Pikku poikamme jää myös lomalle hyvin alkaneesta päivähoidosta. Teini siirtyy tällä viikolla etäopetukseen. Mukavia pihahommia  teille kaikille!  Edellisen kirjoituksen rapu löysi uuden kodin ja hänelle tilattiin kaveri, perhoset ja sammakko etisii vielä uusia koteja tai kotiutuvat omaan puutarhaan. Haravoikaa yhdessä 💛

Syysteveisin

Sanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti