tiistai 26. toukokuuta 2020

Onko koolla väliä ?

Muutamia ajatuksia erillaisista kauhoista ja käyttötarkoituksista, niitä on tullut kierreltyä näin korona aikaan pihassa pienen poikamme kanssa. Kauhoja on mm; tasoituskauha, ojakauha, kynsikauha lisäksi tukkikoura, enerkiakoura ja trukkipiikit. Kapeaa, leveää, syvää, kuperaa monen muotoista ja erillaisissa paikoissa hyödyllisisä. Jos työmaalla on väärä kauha mukana, se ei joko sovi kiinnityksiin tai sillä ei voi kyseistä työtä tehdä tai sen tekeminen on monimutkaista. Maanrakennusksen koneissa on hyvin yhteen sopivat kauhat ja kiinnitys meksnismit. Pienkuormaajat ja traktorit pystyvät käyttämään samoja kouhoja samoin kaivinkoneisiin sopii kauhat ristiin.


 
Luulin alkuun kun tutustuin maanrakentamiseen, että on kaivureita ja puuhapetetraktoreita. Siittä maailmani on kyllä avartunut. Konekaupoissa olen ollut joskus mukana, mutta se menee mukavuus alueeni ulkopuolelle. Tosin onhan se miesten riemu aivan omaa luokkaansa silloin, kun uusi kone saapuu. Heistä tulee kuin pikkupoikia, onneksi juniorimme on yhtä otettu joka päivä kun koneet saapuvat työmailta kotiin. Lisäksi tämän kevään konehankinta sai jopa hymyn kasvoilleni kun mieheni asteli tohkeissaan kaupingista kotiin keltaisen leikkikaivurin kanssa. Ja nykyään ymmärrän olla iloinen kauhoista joilla voi parantaa hevosten hyvinvointia, tarhassa, kentällä sekä laitumella. Hankintalistalle vosin mielestäni lisätä puutarhanhoitokauhan. Maalauskauhaa taidan testata seuraavalla auringonpaisteella.


     


Ja siihen kauhankokoon tai kottikärrylliseen. Jos kauhan sisällön määrää miettii lapiollisina, niin noutopihalla myytävä 400l kauhallinen on aika kiva määrä illaksi lapioitavaa. Kun taas suurempi kauha johon menee 3 m3 tai enemmän saa suuremman hien pintaan yhdessä illassa. Tosin sen jälkeen lämmin sauna pääsee paljon suurempaan arvoon. Noutopihan kauhakokoa mietittäessä, yksi ajatus kanta oli massa. Henkilöautoissa on monenlaisia peräkärryjä ja ajattelimme että suurinosa kärryistä pystyy kantamaan 500kg hiekkaa tai multaa. Maanrakennusmateriaalit painavat yllättävän paljon.

Yhden kauhan hankinta hinnalla saa todella monta lapiota kaupasta. Tosin silloin pitää myös suhteuttaa se missä lapionkäyttö on järkevää ja mihin tarvitaan kone ja kauha. Koneiden tuntihinta vaihtelee 58-65€/h + alv 24% sekä lavettisiirto. Mieheni käyttää koneita kauhoja hyvin monipuolisesti polttopuiden siirtelystä, syyslehtien ajoon, aitatolppien lyömiseen sekä tarvikkeiden kuljettaminseen, joskus myös minun ärsyttämiseen, kuika lähelle kauhalla voi tulla ihmistä. Onneksi hevosemme Ville on tällä samalla aaltopituudella mieheni kanssa ja painaa turpansa hyvin nopeasti hänen kaivuu hommiin.

Ja kyllä koolla on väliä. Pieniin paikkoihin ei voi mennä liian suurella kauhalla ja hiekkamontulla ei voi työskennellä kannattavasti liian pienellä kauhalla. Sopivat työkalut sujuvoittaa työskentelyä, pitävät kuskin tyytyväisenä ja kustannukset kurissa.



Noutopiha on avoinna juhannukseen asti ja syksyllä jatkamme. Käy ostamassa oma kauhallisesi peräkärryyn. Aukioloajat päivitämme alkuviikosta Maanrakennus Leinamo Oy:n face-sivuille ja linkki näkyy myös osoitteessa www.leinamo.fi

Sanna





1 kommentti:

  1. Ei ole kyllä ilmaisia tosiaan nuo kauhat. Mutta ehkäpä, jos valitsee oikeanlaisen kauhan, voi sillä tehdä montaa eri asiaa, on samalla myös investointi. Meidän tulisi luiskakauha hankkia, ennestään meillä on yksi kauha. Se on vain hieman erilainen, hieman pienempi.

    VastaaPoista