keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Kultahiekkaa

Tämä viikko on ollut viileä ja ei ole oikein innostanut painamaan sormia multaan eikä tarttumaan pensseliin. Niin olemme keskittynyt opettelemaan portin käyttöä ja toimimaan aidan kanssa. Porttiin asennettiin hakaset niin se pysyy toivotussa asennossa, nyt se on auki ja nyt se on kiinni. Aita on rauhoittanut omassa pihassa oleilua toivotulla tavalla. Tilan jakaminen on hyvä asia, mutta sen hahmottaminen on välillä vaikeaa ja totuttujen toimintojen uudelleen opettelu vaatii kaikilta pihan käyttäjiltä sitoutumista. Olemme onnistunut tässä yllättävän hyvin. Tällä viikolla ajattelin kirjoittaa kultahiekasta odotellessa uutta inspiraatiota pensseliin tai lapioon tarttumiseen.
                                                                                                           

Kultahiekka on kuulunut elämäämme melko kauan. Ensimmäisen kullanvärisen hiekkakuorman saapuessa pihaamme lapset totesi; kultahiekkaa. Ei se todelliseuudessa ollut aivan panonsa arvoista kultaa, mutta todella hyvää hiekkaa jokatapauksessa. Tästä tämä sana on jäänyt perheemme omaan slangiin käyttösanaksi. Väriltään hiekka on kullan väristä ja koostumus on sormienvälistä valuvaa ollessaan kuivaa ja hieman kosteana pysyy kakkuina. Noutopihalla oleva kultahiekka kassa on tällä hetkellä koiramme ja pikku poikamme yksi lempipaikoista. Siellä he menevät piilosta ja hippaa, karkaavat kumpikin vuorotellen ja välillä itsekseen. Kultahiekalla on monenlaisia käyttötarkoituksia:
  •  Itselleni se on tullut tutuimmaksi nurmikon paikkaiusmateriaalina, lasten hiekkakasana ja kuntan asennuksen pohjamateriaalina. 
  • Edellinen koiramme sai siitä myös pehmeän pedin maahan kun nukkui pois.  
  • Maanranennuksessa kyseistä hiekkaa käytetään putkikaivannoissa pehmentämään maan ja kivien vaikutusta putkiin.
  •  Eräs niittykin hiekasta peristettiin, mutta paikka niitylle oli todennäköisesti liian kuuma, siemet ei oiken itänyt. 
  • Samoin kissamme pitävät kultahiekasta, se on mitä pehmeintä wc ainesta, tosin ei sido tuoksua samoin kuin kaupassa myytävät kilpailja tuotteensa. Maatiaskissamme palasi eläinsairaalasta, hyvin nesteytettynä hiirenmyrkyn syömisen jälkeen niin laitoimme hänelle pesuvadillisen kultahiekkaa, niin hetki ja hän oli pissalla, mikä helpotus.
  • Ratsastuskentällä kyseistä hiekkaa myös käytämme, välillä sekaan lisätään ajatuksen hienompaa materiaalia jotta kavionjälki pysyy. 
  • Pionit myös rakastavat kultahiekkaa, juuret voi hyvin pehmeän hiekan ympäröiminä. 
  • Urheilukentällä on käytetty myös kultahiekkaa jalkapalloilijoiden kentän pohjan parantamiseen.  
  • Muutamille yksityisille uimarannoille kultahiekkaa on asennettu jään päälle tai kauhottu sulan veden aikana.



  • Tiede Luonto lehdestä luin että kanat pitävät hiekkakylvyistä, kultahiekka sopisi kanoillekin varmasti hyvin (ehkä palaan tähän ensi keväänä).


Tässä muutamia käyttötarkoituksia kultahiekalle. 

Monenlaisia käyttö-ajatuksia kultahiekalle löytyy. On se hassun kurista kun jää miettimään muutamaa hiekan jyvää, kuinka paljon sen ympärillä tapahtuu, mutta sellaista elämä on. Tätä hiekkaa myydään Maanrakennus Leinamo Oy:n noutopihalla, hintaan 10€/400l. Mihin sinä kultahiekkaa hyödynnät? Kultahiekka on lähituote, se kulkee pihallemme kotkajärventien varrelta. En muista sellaista kevättä ettei joku olisi kysynyt: Onko teillä hiekkalaatikko hiekkaa ? Se kysymys saa hymyn usein kasvoille :)

Ilon hetkiä puutarhanhoitoon 

Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti